Fontos tudnivalók

 

A nyuszik tartásával kapcsolatos fontos tudnivalók

 

Elhelyezés

 

A nyuszik elhelyezése nagyon fontos. A ketrec legyen tágas, hogy kifejtett korbán is szabadon tudjon mozogni benne. Elhelyezésnél figyelembe kell venni a helyet. Ne tegyük huzatos helyre, és soha ne érje nagyon meleg vagy hideg levegő a nyuszit. Fontos, hogy a ketrecünk rendelkezzen szénaráccsal, ketrecre szerelhető itatóval, etetőtállal, sarok wc- vel és esetleg házikóval, vagy valamilyen emelvénnyel, amire szívesen felülhetnek a nyuszik.

 

Beltéri ketrecek

Kültéri ketrecek

Tartozékok

itató

tál

házikó

szénarács

 

Szobatisztaság

 

A nyuszik nevelhető szobatisztaságra is. Miután nyuszink kiválaszt magának egy sarkot, ahova wc-zni jár, oda helyezzük a nyusziwc-t. Kezdetben hagyjunk a wc alján a bepiszkított alomból, ez azért szükséges, hogy érezze a szagot és tudja, hogy hova kell járni wc-zni. Később, amikor megszokta a wc-t ez már nem szükséges. Hetente legalább kétszer, háromszor ürítsük ki a wc-t és takarítsuk ki a ketrecet, így ezzel is  meggátolhatjuk bizonyos betegségek kialakulását.

sarok wc

 

Az oltás

 

A nyuszik számára nagyon fontos az, hogy be legyenek oltva. Ezzel meg tudjuk előzni megbetegedésüket. A két legveszélyesebb vírusos betegség, ami ellen nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a mixomatózis és a vérzéses tüdőgyulladás ( RHD ). A legegyszerűbb, ha kombinált vakcinával ( Pestorin mormix a neve ) oltassuk be a nyuszinkat, amely mindkét betegség ellen védelmet nyújt. Két oltás szükséges, az egyik kora tavasszal, a második emlékeztető oltás egy hónap múlva. A kisnyuszik két hónapos kortól már olthatók.

 

Probiotikumok jelentősége az

emésztőrendszeri megbetegedések

megelőzésében

 

A probiotikumok olyan, rendszerint élőcsírákat tartalmazó készítmények, amelyek huzamosabb ideig etetve, képesek a bélflóra baktériumcsoportjai között fennálló egyensúly fenntartására, ill. a labilis egyensúlyi viszonyok stabilizálására. Valószínűleg a bélflóra stabilitása révén fokozzák az állatok általános ellenálló képességét és javítják teljesítményüket.

 

Gyakori betegségek

 

Az emésztőrendszeri megbetegedések teszik ki a nyúlbetegségek jelentős százalékát, amelyek legtöbbször a helytelen tartásra vezethetők vissza ( romlott takarmány, penészes széna, stb. ). Ha odafigyelünk a nyulak elhelyezésére, gondozására és etetésére, akkor komolyabb probléma nem érhet minket. Ha mégis azt vennénk észre, hogy a nyulunk rosszkedvű, gubbaszt a sarokban, vagy esetleg hasmenés nyomát találjuk a ketrecben, akkor mindenképpen hozzáértő állatorvoshoz kell fordulni. A korai stádiumban diagnosztizált betegségek jelentős része gyógyítható. Ha bármilyen tünetet látunk azonnal hívjunk fel egy nyuszikhoz is értő állatorvost.

 

Általam ajánlott állatorvosi rendelő:

BARZÓ Állatgyógyászati Centrum

005736770
Mini Bunny törpenyúl tenyészet - 2018-11-13
Mini Bunny Törpenyúl Tenyészet
WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera